Na trhu je dostupných veľké množstvo technológií a materiálov 3D tlače.  Preto nastáva otázka, ktorá technológia 3D tlače je pre vás tá pravá? Najpoužívanejšími technológiami 3D tlače sú SLA a FDM technológia. 

S typmi technológií 3D tlače, ktoré sú teraz k dispozícii, je výber tej správnej technológie pre konkrétnu úlohu dosť mätúci. Skutočnosť, že 3D technológie sú stále lepšie a dostupnejšie, túto dilemu len zvyšuje.

Tu vám prinášame porovnanie dvoch najpopulárnejších technológií 3D tlače, ktoré vám pomôžu pri výbere tej správnej technológie pre vaše potreby a aplikácie.

Ak chcete zistiť, čo je najlepšie pre vašu konkrétnu prácu, odporúčame vám obrátiť sa na nás. 

Čo je FDM 3D tlač?

Fused Deposition Modeling (FDM) , alternatívne označovaná ako fused filament fabrication (FFF) , je najbežnejšou technológiou 3D tlače dostupnou na trhu. FDM tlačiarne zvyčajne pracujú s jedným alebo dvoma extrudérmi, ktoré sú kompatibilné s termoplastickými materiálmi. Materiál v podobe tlačovej struny sa vloží do stroja, roztaví sa a nanesie vo vrstvách na vyhrievanú podložku po vopred stanovenej vodiacej dráhe. Jednotlivé vrstvy 3D tlače sa počas tlače ochladzujú a priľnú k sebe, aby vytvorili 3D objekt. Materiály môžu zahŕňať plasty ako ABS, ASA, PLA a pokročilejšie tlačiarne začínajú ponúkať kompozitné a nylonové materiály, ktoré sú pevnejšie a majú dlhšiu životnosť.

Silné stránky

FDM technológia je relatívne lacná v porovnaní s alternatívnymi metódami 3D tlače a má tendenciu poskytovať najkonzistentnejšie výsledky, pokiaľ ide o opakovateľnosť a pevnosť. Okrem toho je následné spracovanie pomocou FDM 3D tlače jednoduché.

Slabé stránky

Tlač s termoplastickými materiálmi prostredníctvom vytláčacích trysiek vedie k problémom s toleranciou a rozlíšením. V porovnaní s inými technológiami 3D tlače môže FDM zanechávať vrstvové čiary alebo mierne kazy v dôsledku zahrievania a ochladzovania materiálov.

Čo je SLA 3D tlač?

SLA 3D tlač

Stereolitografia (SLA) bola uvedená na trh v 80. rokoch 20. storočia a bola rýchlo prijatá mnohými výrobcami služieb a spoločnosťami spotrebného tovaru. Namiesto tlačovej struny, SLA 3D tlačiarne pracujú s fotopolymérmi, čo je materiál citlivý na svetlo, ktorý pri vystavení svetlu mení fyzikálne vlastnosti. Namiesto vytláčacej trysky používa laser alebo UV svetlo na vytvrdzovanie tekutej živice do fyzického kusu prostredníctvom procesu nazývaného fotopolymerizácia. Tento jedinečný proces tlače umožňuje 3D tlač s vyšším rozlíšením, ktoré majú izotropné a vodotesné vlastnosti. Fotopolyméry sú termosetové materiály, čo znamená, že reagujú inak ako termoplasty. 

Silné stránky

Laserová technológia vytvára dobrú presnosť, ktorá umožňuje vyššiu toleranciu dielov so zlepšeným rozlíšením v porovnaní s alternatívnymi technológiami. Ak požadujete vysoko estetickú časť, je pre vás SLA technológia tá správna voľba.

Slabé stránky

Čo SLA získava na kráse, stráca na sile. Zatiaľ čo niektoré materiály SLA sú navrhnuté tak, aby v niektorých scenároch fungovali lepšie, je takmer nemožné replikovať rovnaké mechanické vlastnosti ako ABS, nylonu a iných FDM materiálov. Ak vám ide hlavne o pevnosť dielov, odporúčame vám technológiu FDM.

FDM vs. SLA: Výber správnej technológie

Objem 3D tlače

Tlačíte veľké diely alebo potrebujete dostatočne veľkú tlačovú plochu na výrobu viacerých dielov (malosériovú výrobu)? FDM 3D tlač je tou najlepšou voľbou pri výrobe veľkých dielov, a to už nejaký čas. Výhody FDM 3D tlače naznačujú, že je oveľa jednoduchšie dosiahnuť opakovateľné výsledky bez ohľadu na veľkosť dielu. Ďalej je tu oveľa menej materiálneho odpadu a čas potrebný na výrobu veľkých alebo mnohých dielov je oveľa kratší ako pri mnohých alternatívach SLA 3D tlače. Jednoducho povedané, je cenovo dostupnejšie tlačiť vo veľkom s FDM technológiou.

Materiály

FDM: FDM tlačiarne využívajú širokú škálu termoplastických polymérov, ale aj kompozitov vo forme filamentu. Pretože základné termoplastické materiály sú lacné, filamenty sú tiež celkom dostupné a možno ich nájsť za porovnateľné ceny po celom svete. 

SLA: Tlačiarne SLA majú pre 3D tlač k dispozícii obmedzenejší rozsah materiálov. SLA používa fotosenzitívne termosetové plasty vo forme tekutej živice. Živice sú drahé a väčšinou ich vyrábajú výrobcovia tlačiarní SLA. Jedná sa o vysoko špecializované materiály používané pre špecifické aplikácie, ako sú zubné, klenotnícke, odolné, vysokoteplotné atď.

Farebnosť

FDM: Dostupnosť materiálu FDM zodpovedá výberu farby. Bez ohľadu na typ materiálu sa farbivá dajú ľahko kombinovať s materiálom vo výrobe, čím sa vytvorí celá paleta farieb, čo dáva dizajnérom a inžinierom veľkú flexibilitu. So širokou škálou dodávateľov materiálov prichádza ešte väčšia rozmanitosť farieb..

SLA: Materiály SLA neponúkajú veľkú škálu farieb a vo všeobecnosti sa vyskytujú v čiernej, šedej a priehľadnej farbe. Všetky materiály SLA sú však zmiešané formy pôvodného základného materiálu, a preto sú dostupné ako materiály na báze aplikácie. Zatiaľ čo farby sú často obmedzené, existujú určité prípady, v ktorých môžu experimentátori zmiešať svoje vlastné pigmenty, aby vytvorili rôzne farby, hoci to môže byť náročný proces.

Povrchová úprava

FDM: Povrchová úprava dosiahnutá pomocou FDM tlačiarní je hrubá a čiary vrstiev sú jasne viditeľné vďaka minimálnej výške vrstvy. Hrúbka čiary pri pohľade zhora je typicky okolo 400 mikrónov. Hrúbku čiary pri pohľade zboku je možné nastaviť typicky od 50 do 400 mikrónov – toto sa nazýva rozlíšenie alebo výška vrstvy.

SLA: Pretože tlačiarne SLA využívajú laser na „kreslenie“ každej čiary dielu, výsledné čiary môžu byť oveľa menšie a presnejšie, výsledkom čoho je hladká povrchová úprava. Približná šírka lasera a výsledných vytvrdených čiar je 20 mikrónov.

Presnosť

FDM: FDM 3D tlač dosahuje dobrú rozmerovú presnosť pre väčšie prvky. Pre menšie prvky je presnosť rozmerov obmedzená a niekedy nie je konzistentná.  Materiály tiež zohrávajú úlohu v presnosti prostredníctvom ich zmršťovacích vlastností.

SLA: Keďže tlačiareň SLA je schopná dosiahnuť veľmi jemné rozlíšenie, rozmerová presnosť je neporovnateľná s väčšinou ostatných technológií 3D tlače. Ak je primárnym cieľom povrchová úprava a presnosť jemných prvkov (napríklad v klenotníctve alebo zubnom lekárstve), SLA je skvelá voľba.

Pevnosť

FDM: Tlačiarne FDM majú tendenciu mať výhodu, pokiaľ ide o výrobu odolných, použiteľných dielov s dlhou životnosťou, vďaka ich schopnosti tlačiť známe polyméry a kompozity.

SLA: Tlačiarne SLA sú zvyčajne známe skôr tým, že vytvárajú jemné a detailné časti, než silné časti. Je to spôsobené kombináciou faktorov. Po prvé, vytvrdené živice majú tendenciu byť dosť krehké. Ďalším dôvodom je, že na rozdiel od výtlačkov FDM, výtlačky SLA nemožno vytlačiť pevné, pretože takéto časti budú mať za následok praskliny, deformácie a často zlyhanie tlače. Vo vývoji bolo niekoľko nových silnejších živíc, ale nie sú ani zďaleka dokonalé a často sa v tejto oblasti neosvedčili, ako mnohé známe polyméry a kompozity na strane FDM.

Náklady

FDM: FDM je najdostupnejšia technológia. Takže pochopiteľne je aj cena prijateľnejšia z hľadiska samotného stroja, ale aj z hľadiska prevádzky, pretože materiály sú porovnateľne lacnejšie ako materiály pre iné technológie. Výsledkom je, že produkty vyrobené prostredníctvom FDM 3D tlače sú zvyčajne lacnejšie ako pri ostatných technológiách.

SLA: Tlačiareň SLA je nákladnejší stroj. Zahŕňa použitie drahých častí, ako je laserový zdroj. Materiály sú tiež nákladnejšie. Okrem toho takmer všetky modely vyžadujú určité množstvo podporných štruktúr, takže 3D tlačený výrobok je tiež nákladnejší. 

Záver

Aby sme rýchlo zhrnuli vyššie uvedené informácie, technológie 3D tlače FDM a SLA majú svoje výhody a nevýhody, pokiaľ ide o konkrétne aplikácie alebo použitie. Pri stavbe väčších prototypov alebo priemyselných dielov zvážte FDM z hľadiska veľkosti a nákladových výhod. Pri určovaní, ktoré materiály napodobňujú váš návrhový zámer, sa dôkladne pozrite na kompatibilitu materiálov a zhodnoťte výhody každej technológie – FDM je robustnejšia z hľadiska funkčnosti, zatiaľ čo SLA poskytuje vyššie rozlíšenie a lepšiu presnosť.

Taktiež je potrebné si zodpovedať 2 základné otázky: Aký je váš dizajnový zámer. A aké sú pre vás najdôležitejšie faktory pri výrobe.

Ak chcete zistiť, čo je najlepšie pre vašu konkrétnu prácu, odporúčame vám obrátiť sa na nás.